• Ако користите ове шифре на друштвеним мрежама, одмах их промените!

  Објављено 23.04.2019. у Вести

  Британски Национални центар за сајбер безбедност утврдио је да корисници на својим интернет налозима најчешће као лозинку користе низ бројева 123456, што је уједно и код који је најлакше открити. Чак и када се ради о налогу електронске поште који се не користи или није важан, нападачу може бити злата вредан. Захваљујући информацијама са тог налога, хакери могу да открију лозинке осталих налога и могу да их злоупотребе.

  Циљ студије управо је био подизање свести и едукација корисника како да што боље заштите своје личне податке. Истраживачи су анализирали све компромитоване налоге како би утврдили које се то речи, фразе и низови најчешће појављују у лозинкама.

  На врху листе нашао се низ 123456 који пронађен у 23 милиона лозинки. На другом месту био је низ 123456789, који није ништа теже дешифровати. У првих пет на листи нашли су се и "qwerty" (првих шест типки на тастатури), "password" и 1111111!

  Британци често користе и имена својих омиљених фудбалских клубова, тако да су се на прва два места нашли Ливерпул и Челзи. Од музичара на првом месту листе се нашао поп-рок бенд „Блинк-182“, а најчешћа имена су Ешли, Мичел, Данијел, Џесика и Чарли.

  Директор Националног центра др Јан Леви наглашава да људи који користе уобичајене фразе и познате речи и имена као лозинке доводе себе у опасност да им оне буду хаковане.

  Нико не би требао да своје важне и осетљиве податке штити лозинкама које свако може да погоди, као што је властито име, локални фудбалски клуб или омиљени бенд“, каже Леви.

  Напомиње се да је одабир добре лозинке „највећа заштита“ коју себи можемо обезбедити на интернету. Приликом регистровања на било који налог, корисници треба да се мало замисле и потруде у састављању својих фраза за заштиту података на интернету.

  Препоручује се да је најбоље одабрати три насумичне, али лако памтљиве речи и искомбиновати их како бисмо направили што „јачу“ лозинку.

   

  Извор: www.ncsc.gov.uk

 • Facebook поново злоупотребио податке корисника

  Објављено 19.04.2019. у Друштвене мреже, Вести

  Стручњаци за рачунарску сигурност осудили су праксу Facebook-a, поготово јер су учитавали контакте без претходног допуштења власника.

  Facebook је поновно упрскао. Тако би се укратко могао описати последњи у низу сигурносних пропуста ове највеће друштвене мреже. Како су стручњаци за рачунарску безбедност открили, од маја 2016. Facebook је неовлашћено и без знања власника, учитао именике 1,5 милиона нових корисника Facebook-а.

  Наиме, Facebook је новим корисницима, уз бројне личне податке, за регистрацију на тој друштвеној мрежи, тражио и лозинку њиховог е-mail рачуна. Објашњење – желели су да потврде њихов идентитет. Али уместо да потврде идентитета новог корисника, “украли” су њихове контакте. Чим су они уписали лозинку, Facebook је учитао и сачувао њихове контакте у своју базу.

  Стручњаци за рачунарску безбедност осудили су Facebook-ову праксу поготово јер су учитавали контакте без претходног допуштења власника. Да би ствар била још гора, Facebook је признао како је неовлашћено учитао контакте, сачувао их у своје базе и потом користио како би побољшао свој систем таргетираног оглашавања, препоручио потенцијалне пријатеље и изградио властиту мрежу.

  Корисници су увек имали могућност учитавања својих именика и контаката, али то је било на добровољној бази. Из Facebook-а најављују како ће током следећих неколико дана информисати оштећене кориснике о пропусту, као и уклонити њихове контакте из система. Такође додају како корисници сами могу видети и одлучити које ће контакте делити са Facebook-ом.

  Савет

  Потребно је улоговати се на налог на Facebook-у и кликнути на линк 'контакти', погледати који су контакти учитани и обрисати оне које не желите да делите са Facebook-ом. На истом месту можете проверити и које сте контакте учитали кроз FacebookMessenger апликацију.

  Извир: www.businessinsider.com

 • Такмичење ИТ каравана 04 одржано у Зрењанину

  Објављено 18.04.2019. у ИТ караван, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је ђацима основних школа у Зрењанину, који су учествовали у програму ИТ каравана 04, да искористе нове технологије као би стицали знања и изразили своју креативност, али да при томе морају да се заштите од злоупотреба.  

  „На путовањима ИТ каравана у протекле три године, показали сте нам да углавном знате које су опасности на интернету, али морате увек да будете обазриви и да то знање и примените у пракси, и, наравно, да са родитељима и наставницима делите своја онлајн искуства“, рекла је Матић на почетку такмичарског програма у Хали спортова „Кристална дворана“.

  Она је подсетила ученике и да за савете, информације и пријаве увек могу да се обрате Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, на број телефона 19833 или путем портала „Паметно и безбедно“.

  На другом овогодишњем такмичењу основаца у познавању дигиталних технологија и безбедности на интернету, у оквиру кампање ИТ караван 04, основце у Зрењанину поздравили су и помоћник градоначелника за област локалног, друштвено-економског развоја града Зрењанина, Душко Радишић, као и представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Данијела Шћепановић из Сектора за дигитализацију у просвети и науци.

  У програму под слоганом „Фаца интернета“, који су водили глумци Бранкица Себастијановић и Вучић Перовић, учествовало је око 300 ђака из пет зрењанинских школа, које су у такмичарском делу представљали тимови од по две девојчице и два дечака.

  Највише поена у квизовима знања и моторичким играма освојила је ОШ „2. октобар“, друго место заузела је ОШ „Петар Петровић Његош“, треће ОШ „Жарко Зрењанин“, четврто ОШ „Др Јован Цвијић“ и пето ОШ „Соња Маринковић“.

  Четврта по реду школска кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација, која промовише и едукује основце о примени дигиталних технологија у учењу, као и о начинима заштите од злоупотреба технологија, почела је у Београду, у СЦ „Шумице“, 16. априла. Након Зрењанина, програм ће се одржати и у Новом Пазару, Чачку и Нишу.

  У целокупном такмичењу под слоганом „Фаца интернета“ учествује укупно 25 школа из пет градова са око 2000 ђака. Сви такмичари добијају награде, а победнички тимови из сваког града провешће едукативни викенд у Научно истраживачкој станици „Петница“, где ће се  припремати за финале које је заказно у Дому омладине у Београду, 22. маја.

 • Свечани почетак ИТ каравана 04 у Београду

  Објављено 16.04.2019. у ИТ караван, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, свечано је отворила ИТ караван, четврту годишњу кампању тог Министарства, намењену основцима, која промовише примену дигиталних технологија у учењу и њихово безбедно коришћење.

  „Ви сте можда и вештији у употреби мобилних телефона и рачунара и знате већ много о заштити на интернету, али поделите та искуства са родитељима и наставницима, јер ћете онда моћи заједно да искористите све предности нових технологија на безбедан начин“, поручила је државна секретарка ђацима у спортском центру „Шумице“ у Београду.

  Она је позвала децу, али и све грађане да се за савете и информације о онлајн опасностима и заштити обрате Националном контакт центру за безбедност деце на интернету на број 19833, којем такође могу и да пријаве сваки вид узнемиравања или угрожавања путем интернета.

  У програму четвртог ИТ каравана који је ове године такмичарског карактера, у Београду су учествовали ђаци петих и шестих разреда из пет београдских школа који су прошли предселекциони квиз, а њих је бодрило око 300 њихових вршњака из тих школа. Ученицима се обратила и Данијела Шћепановић, представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а програм су водили глумци Бранкица Себастијановић и Вучић Перовић.

  У квизовима знања и моторичким играма инспирисаним онлајн безбедношћу, прво место освојила је ОШ „Дринка Павловић“, друго „Борислав Пекић“, треће место заузела је школа „Светозар Марковић“, четврто „Љуба Ненадовић“ и пето „Јелена Ћетковић“.

  Сви такмичари добили су награде, а победнички тим ће провести едукативни викенд у Петници, где ће се са осталим финалистима припремати за финално такмичење које је заказано у Дому омладине у Београду, 22. маја.

  У целокупном програму ИТ каравана 04, под слоганом „Фаца интернета“ учествује укупно 25 школа из пет градова. После отварања у Београду, такмичења ће се одржати и у Зрењанину, Новом Пазару, Чачку и Нишу, и окупиће укупно око 2000 ђака.

 • Facebook, Instagram и WhatsApp поново имали прекиде у раду

  Објављено 15.04.2019. у Друштвене мреже, Вести

  Друштвене мреже Facebook и Instagram, као и сервис за размену порука WhatsApp, јуче неколико сати нису биле доступне корисницима.

  Прекид је настао након што је Facebook доживео један од својих најдужих прекида у марту, када корисници широм света нису могли да приступе Facebook-у, Instagram-у и WhatsApp-у више од 24 сата.

  На wеб сајту Down Detector преко 14 хиљада људи из целог света жалило се да имају проблеме са сервисима које пружа Facebook, док је проблеме са Instagram-ом и WhatsApp-ом пријавило више од седам, односно више од три хиљаде људи.

  У току јучерашњег дана огласила се компанија која је саопштила да је решила проблем који су неки корисници имали приликом повезивања са апликацијама. Портпарол компаније се извинио корисницима због ове непријатности. Facebook није коментарисао узрок проблема, нити је рекао на колико је корисника ово утицало.

  Прошлог месеца Facebook је имао сличан проблем када корисници из целог света више од 24 сата нису могли приступити сајту, као ни Instagram-у ни WhatsApp-у.

  Извор: www.digitaltrends.com

 • Google омогућио да се Android телефони користе као сигурносни кључеви

  Објављено 12.04.2019. у Вести

  Google је објавио нову функцију која паметним телефонима са Android оперативним системом, даје могућност да служе као сигурносни кљућ односно додатно побољшање за заштиту корисничких налога.

  Хакери су успели да заобиђу двофакторску заштиту која већ постоји и због тога Google тражи нова решења како би побољшао заштиту корисничких налога.

  Тренутно најсигурнији кључеви су традиционални сигурностни кључеви, од сада Google даје могућност Android телефонима да имају улогу таквог уређаја.

  Паметни телефони могу бити ваши сигурносни кључеви. Могу се уградити у уређаје који користе Android 7.0+ оперативни систем, што вам олакшава откључавање ове заштите, без потребе да носите додатне сигурносне кључве.

  Ова опција на Android телефонима може се користити као кључ за личне Google налоге и Google Cloud налоге на послу. Важно је да ваш мобилни телефон има оперативни систем 7 или неку новију верзију, уређај са Bluetoothom који покреће Chrome OS, mac OS или Windows 10 и Google Chrome претраживач.

  Када се постави Android уређај као сигурносни кључ, када год се захтева пријава, телефон ће примити обавештење и тражити дозволу за приступ или одбијање захтева.

  Google препоручује корисницима да и даље користе традиционалне сигурносне кључеве као резервне, уколико дођете у ситуацију да вам је потребно да повратите приступ налогу.

  Препорука Googla је да се резервни кључ региструје и чува на сигурном месту како би могли да приступите свом налогу уколико изгубите телефон. Сигурносни кључ се може купити код бројних произвођача као што је Титан сигурносни кључ.

  Нова функција сигурносног кључа је доступна од јуче за кориснике Android уређаја који имају двофакторску заштиту на својим налозима.

  Више информација о ризицима коришћења бесплатних отворених Wi-Fi мрежа, можете погледати овде.

  Извор: informacija.rs

 • Честитке младим математичаркама на олимпијским медаљама

  Објављено 12.04.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је математичкој екипи Србије на освојеним медаљама и екипном успеху на Европској математичкој олимпијади за девојке која је одржана у Кијеву, у Украјини.

  „Наше младе математичарке још једном су показале не само да Србија има сјајне таленте, већ и да је неопходно превазићи предрасуде о родној предодређености у овој области“, поручила је Матић.

  Јелена Иванчић, ученица трећег разреда Математичке гимназије, освојила је своју трећу златну медаљу и апсолутна је победница Олимпијаде, као једина од 196 такмичарки остварила максималних 42 поена. Сребрну медаљу освојила је Тамара Поњавић, а бронзане Милица Вугделић и Маја Цветковић. У екипном пласману, освојено је четврто место у званичној европској конкуренциј, саопштила је Друштво математичара Србије.

 • Програми за дигиталну писменост и безбедност најмлађих

  Објављено 10.04.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, најавила је да ће Министарство спровести четврти по реду ИТ караван, школску кампању за паметну и безбедну употребу нових технологија, од 16. априла до 22. маја.

  Она је навела да је ове године укључено 25 школа, односно око 2000 ђака, из Ниша, Новог Пазара, Чачка, Зрењанина и Београда, а концепт програма представља такмичење за основце из познавање дигиталних технологија и дигиталне безбедности.

  На конференцији за новинаре у Прес центру УНС-а, она је указала на значај подстицања деце и младих да користе дигиталне технологије за учење и креативно изражавање, али и неопходност превенције и едукације за јачање њихове онлајн заштите.

  „Истраживања показују да готово сви млади имају налоге на друштвеним мрежама, а да чак половина њих има више од 500 онлајн „пријатеља“. То показује колико је њима важно да буду присутни и популарни на мрежи, и ми желимо да им покажемо да је то могуће и са афирмативним, позитивним и безбедним понашањем на интернету“, објаснила је државна секретарка слоган овогодишњег ИТ каравана „Фаца интернета“.

  Она је подсетила и да Министарство трговине, туризма и телекомуникација реализује капитални пројекат „Повезане школе“ у оквиру којег ће бити обезбеђена локална рачунарска мрежа за свих 1700 школских објеката у Србији, која ће омогућити модернизацију процеса наставе, и да је завршетак прве фазе за 500 школа предвиђен до септембра ове године.

  Овом приликом представљена је и медијска кампања за безбедност деце на интернету „Твој интернет број  - 19833“ која промовише заштиту деце онлајн и Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, а пратиће и ИТ караван 04.

  О потреби за подизањем дигиталне писмености и дигиталне безбедности говорили су и Бранкица Себастијановић, глумица и водитељка школске кампање ИТ караван 2018. и 2019. године, Невена Младеновић Благојевић, уредница Школског програма РТС-а, Милан Инић Јасерштајн, интернет инфлуенсер и Ирина Арсeнијевић, музичка уметница и инфлуенсерка, обоје учесници медијске кампање за безбедност деце на интернету, као и ђаци, актери промотивних спотова Уна Цвејић и Матеја Ђорђевић.

  Марта Аврамовић, студенткиња софтверског инжењерства на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, која ће бити специјална гошћа на Међународном дану девојака у ИКТ-у, најавила је ту манифестацију која ће бити одржана 25. априла у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација. • WhatsApp од сада пружа већу контролу

  Објављено 09.04.2019. у Друштвене мреже, Вести

  WhatsApp је објавио да уводи измене у своју апликацију за размену порука, како би корисницима дао већу контролу над начином на који се повезују са групама, чиме се решава једна од најизраженијих питања приватности на платформи.

  Укратко речено, корисници ће сада имати опцију да контролишу ко их може додати у групе и моћи ће да бирају између подешавања „Нико“, „Моји контакти“ (особе чији су телефонски бројеви сачувани у именику телефона) и „Сви“ – под условом да немају резервације за особе које насумично додају друге у различите групе.

  Да би додао неког у групу ко има ограничен приступ, од корисника ће се тражити да пошаље приватну поруку са позивним линком особи коју жели да придружи групи. Тај појединац тада може да одлучи да ли жели да се придружи групи путем позивног линка, који ће бити активан 72 сата. Ова функција ће се појавити широм света у наредним недељама, након што корисници ажурирају најновију верзију WhatsApp апликације.

  Увођење ове нове опције настало због тога што је велики број корисника изразило фрустрацију због непожељних порука које су узрок тога што их је неко додао у групе без њиховог пристанка.

  Ова тема везана за већу контролу приватности и додавања корисника у групе за које нису дали сагласност, добила је на значају у последњих неколико месеци. Наиме, многе нације и политичке организације су кренуле на изборе и примењивале праксу пропагирања и рекламирања кроз групе у које су насумично додавали што више људи на платформама за дописивање. На округлом столу у Њу Делхију у фебруару ове године, представници компаније рекли су да се баве овим проблемом и истражују начине за његово решавање.

  Последњих месеци, компанија је увела многе промене, укључујући и наметање ограничења броја порука које корисник може да проследи апликацији, као и побољшавање алата за откривање нежељених порука са циљем уклањања лажних корисника.

  Извор: venturebeat.com

 • Facebook уводи нову опцију

  Објављено 09.04.2019. у Друштвене мреже, Вести

  Facebook ће ускоро својим корисницима откривати зашто им се одређени садржај појављује на почетној страни, тј. News Feed-у.

  Иначе, Facebook, Twitter i YouTube дуго су се носили с критикама јавности управо због тога што су користили алгоритме за предлагање садржаја, али без објашњења на који начин они функционишу. Опција "Why am I seeing this post?" ће корисницима откривати која њихова активност подстакла алгоритам да им прикаже баш тај садржај који им се у том тренутку прикаже, пише BBC. Нова опција требала би бити доступна од 2. маја, кажу из Facebooka.

  Опција "Why am I seeing this post?" (односно "Зашто видим овај пост?") корисници ће моћи да је пронађу у падајућем менију који се појављује с горње десне стране сваке објаве на News Feedu. и на тај начин ће добити одговор зашто је ту објаву систем Facebook алгоритама изабрао да прикаже. Сличну опцију Facebook нуди за своје спонзорисане огласе од 2014. године, а најавили су да ће унапредити и њу.

  "Та ажурирања део су наших сталних напора да људима пружимо више контекста и контроле на Facebooku", наводи се у посту на блогу компаније.

  Извор: www.nezavisne.com

  Национални контакт центар за безбедност деце на интернету сугерише да паметно бирате садржаје које ће вам се пласирати путем друштвеним мрежама и да будете опрезни када делите информације о себи.