Oblasti delovanja:

Pretraži po ključnoj reči:

 • Kraljevo peti grad na putu IT karavana

  Objavljeno 04.05.2017. u IT karavan

  Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Kraljevu, bila je domaćin „IT karavana 02“ Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

  Za oko 150 učenika te škole, izvedena je prezentacija o digitalnom nasilju i drugim zloupotrebama interneta, a nakon toga đaci su prisustvovali radionici robotike.

  Ovom prilikom, uručen je edukativni set robotike direktorki škole Biljani Barlovac, za dalje korišćenje u nastavi.

  Kampanja je predstavljena i na gradskom trgu, gde je među građanima sprovedena onlajn anketa o bezbednosti na internetu.

  „IT karavan 02“, edukativna kampanja za razvoj informacionog društva, koja promoviše pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija, do sada je obišao i Novi Pazar, Pirot, Niš i Zaječar, a na mapi puta su još Užice, Čačak, Valjevo, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Pančevo i Sombor.

  Kampanja je prošle godine sprovedena u 15 gradova u Srbiji.


 • Veće uključivanje devojaka u IKT

  Objavljeno 03.05.2017. u Rodna ravnopravnost u IKT-u

  Povodom Dana devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama u Naučno-tehnološkom parku Beograd, održana je manifestacija u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. 

  Gošće Ministarstva bile su učenice osnovnih škola iz Šapca, Uba, Zrenjanina, Smedereva i Požarevca, kojima su se obratile državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, pomoćnik ministra za elektronske komunikacije i profesor Elektrotehničkog fakulteta Irini Reljin, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković, kao i predstavnice uspešnih tehnoloških kompanija Nordeus, Eipiks, Erikson i Majkrosoft. Ovom prilikom uručene su i nagrade učenicama koje su kreiraile najbolje blogove na konkursu Ministarstva.

  Devojčice su se oprobale i u učenju programiranja na zabavan način, na Majkrosoft radionicama, koristeći besplatne Minecraft onlajn vodiče za blokovsko programiranje. Predstavnici organizacije Edulab održali su radionice robotike, koje se realizuju i u okviru kampanje IT karavan 02 Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a priređena je i prezentacija tehnologije virtuelne realnosti – VR svet.

  Državni sekretar Tatjana Matić poručila je učenicama da iskoriste nove tehnologije kako bi bile uspešne u svojim budućim karijerama. 

  Onje istakla da je Evropska komisija predvidela nedostatak od preko 800.000 IKT radnih mesta u Evropi do 2020. godine, jer trenutno nema dovoljno mladih koji se pripremaju za studije iz matematike, inženjerstva, računarstva i nauke. 

  „Mogućnost zapošljavanja i razvoj karijere u IKT-u, samo je jedan od razloga za vaše uključivanje u ovaj sektor. IKT vam može pomoći da se ostvarite i u arhitekturi, medicini, modnoj industriji, na bilo kojem poslu, i da učestvujete u kreiranju novog sveta – da ne budete objekti, već aktivni društveni subjekti“, rekla je državni sekretar devojčicama.

  Dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day) slavi se u celom svetu svakog četvrtog četvrtka u aprilu od 2010, na inicijativu Republike Srbije. Više od 240.000 devojčica, devojaka i mladih žena do sada je učestvovalo u 7.200 manifestacija u 160 zemalja.

  Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana devojaka u IKT-u je „Proširi vidike, promeni stavove“ („Expand horizons, change attitudes“).

 • Podeli znanje

  Objavljeno 03.05.2017. u IKT u obrazovanju, nauci i kulturi

  Međuškolski projekat pod nazivom „Podeli znanje“ već četiri godine povezuje Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ iz Žitkovca i Osnovnu školu „Kralj Petar prvi“ iz Niša.

  Dve škole organizovale su program povodom Dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama koji su činili: ugledni čas Građanskog vaspitanja sa temom „Internet bonton“, prezentacija časa koji je osvojio treću nagradu na konkursu Ministarstva trgovine, telekomunikacija i turizma – „Digitalni čas“, pod nazivom „Zdravo, živo“, i radionica o prevenciji digitalnog nasilja.

  U direktnom uključenju putem Skajpa, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, podržala je ovaj projekat i istakla značaj razmene iskustava i primera dobre prakse među učiteljima i nastavnicima u oblasti IKT-a.

  Ona je ovom prilikom govorila i o inicijativi za veće uključivanje devojaka u nove tehnologije, najavivši manifestaciju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, povodom obeležavanje Dana devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama, koja će biti održana u četvrtak, 27. aprila, u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

 • Dan devojaka u IKT-u

  Objavljeno 26.04.2017. u Rodna ravnopravnost u IKT-u

  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obeležava Dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama, u četvrtak, 27. aprila 2017. godine, sa početkom u 12 časova, u Naučno-tehnološkom parku Beograd, Veljka Dugoševića 54.

  Manifestaciju će svečano otvoriti državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

  Gošće manifestacije su učenice osnovnih škola iz Smedereva, Požarevca, Šapca, Uba i Zrenjanina, kojima će se predstaviti uspešne poslenice IKT sektora.

  Učenice će učestvovati i u radionicama iz programiranja i robotike, a za njih će biti priređena i prezentacija tehnologije VR (Virtual Reality).

  Dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day) slavi se u celom svetu svakog četvrtog četvrtka u aprilu od 2010, na inicijativu Republike Srbije.

  Cilj akcije je da se devojčicama i devojkama približe informacione i komunikacione tehnologije, oblast u kojoj žene profesionalno nisu dovoljno zastupljene.

  Projekat Globalne mreže žena u IKT-u, pod okriljem Međunarodne unije za telekomunikacije (International Telecommunication Union, ITU), sprovode institucije, sektori, univerziteti, ustanove i kompanije u oblasti novih tehnologija.

  Više od 240.000 devojčica, devojaka i mladih žena do sada je učestvovalo u 7.200 manifestacija u 160 zemalja.

 • IT karavan 02 posetio Zaječar

  Objavljeno 24.04.2017. u IT karavan

  Oko 150 učenika osnovnih škola „Ljuba Nešić“ i „Desanka Maksimović“, prisustvovalo je prezentaciji o prednostima i opasnostima korišćenja novih tehnologija, koja je održana u svečanoj sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru.

  U okviru ovogodišnje kampanje „IT karavan“ Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, za učenike je potom održana i radionica iz programiranja robota, a ovom prilikom predstavnicima škola, direktorima Jeleni Stanković i Nebojši Milijić, uručeni su edukativni setovi robota za korišćenje u nastavi.

  Zaječar je četvrti grad na ovogodišnjoj mapi puta „IT karavan 02“. Edukativna kampanja za razvoj informacionog društva predstavlјena je i u Novom Pazaru, Pirotu i Nišu, a do 25. maja posetiće Kralјevo, Užice, Čačak, Valјevo, Kragujevac, Suboticu, Novi Sad, Pančevo i Sombor.

 • IT karavan 02 u Nišu

  Objavljeno 20.04.2017. u IT karavan

  Kampanja IT karavan 02 gostovala je u Nišu gde je za učenike osnovnih škola „Stefan Nemanja“ i „Učitelј Tasa“, u bioskopu „Kupina“ izvedena interaktivna prezentacija o pametnom i bezbednom korišćenju novih tehnologija.

  Nakon prezentacije državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić uručila je predstavnicima škola edukativne setove robota, a za učenike je održana radionica programiranja robotike u tehnološkom centru „Deli prostor za kreativno delovanje“. 

  "Podizanje digitalnih kompetencija kod mladih prioritet je u programima Ministarstva nadležnog za telekomunikacije", rekla je Matić obraćajući se učenicima i pri tome podvukla prednost razvijanja digitalnih kompetencija u njihovom izboru budućih zanimanja, podsećajući da je grad Niš sa svojim Elektronskim fakultetom značajan tehnološki centar Srbije.

  „Koristite internet za učenje i za lični razvoj. Potrebno je da budete svesni i opasnosti koje nose nove tehnologije, ali i prednosti, jer vam one mogu pomoći da prevaziđete razdalјine koje postoje između vas i vaših vršnjaka u celom svetu“, poručila je Matić.

  IT karavan je edukativna kampanja za razvoj informacionog društva, koju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi od 12. aprila do 25. maja u gradovima: Novi Pazar, Pirot, Niš, Zaječar, Kralјevo, Užice, Čačak, Valјevo, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Pančevo i Sombor.

  Ove godine partneri na projektu su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, organizacija „Save the Children“ za severozapadni Balkan i kompanija „Majkrosoft“.

  „Drago nam je što drugu godinu za redom podržavamo IT karavan, manifestaciju koja podstiče pravilnu upotrebu savremenih tehnologija i interneta u obrazovanju i svakodnevnom životu dece. U Majkrosoftu verujemo da su digitalna pismenost i informacione tehnologije neophodne za razvoj i budućnost dece i ovog društva, i da treba da budu dostupne svima“, izjavio je ovom prilikom Nikola Orlić, direktor Sektora za korisnike iz javnog i komercijalnog segmenta, Majkrosoft Srbija i Crna Gora.

  Kampanja koja je sprovedena i 2016. godine, u 15 gradova u Srbiji za oko 5000 osnovaca, realizuje se na dve lokacije, na otvorenom prostoru u centru grada, gde se predstavlјaju programi razvoja informacionog društva namenjeni celokupnom građanstvu, i u osnovnim školama, kulturnim centrima i drugim institucijama, sa interaktivnim prezentacijama za učenike.

 • IT karavan 02 u Pirotu

  Objavljeno 18.04.2017. u IT karavan

  „IT karavan“ Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija gostovao je u Pirotu, u Osnovnoj školi „8. septembar“, gde je za oko 200 učenika petog i šestog razreda, izveden prorgam o pravilima bezbednog korišćenja interneta, bezbednosnim rizicima upotrebe interneta i društvenih mreža, kao i upotrebi informaciono komunikacionih tehnologija u obrazovanju.

  Nakon toga sa đacima je održana radionica programiranja robotike, a Ministarstvo je ovom prilikom školi poklonilo edukativni set robota za korišćenje u nastavi, koji je uručen direktorki Olgici Najdanović. 

  „IT karavan“, koji je pokrenut 2016. godine, predstavlјa mobilnu platformu koja promoviše prednosti i opasnosti informacionih tehnologija u okviru programa za razvoj informacionog društva, koje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi pod sloganom „Pametno i Bezbedno - Smart and Safe“.

  U okviru ovogodišnjeg ciklusa IT karavan 02 je krenuo iz Novog Pazara, a sledeća stanica je u Nišu, u četvrtak, 20. aprila. Planirani su i gradovi: Zaječar, Kralјevo, Užice, Čačak, Valјevo, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Pančevo i Sombor.

 • Obavezna informatika za osnovce

  Objavljeno 12.04.2017. u IKT u obrazovanju, nauci i kulturi

  Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, pozdravila je odluku Nacionalnog prosvetnog saveta da se informatika i računarstvo uvede u obavezno osnovno obrazovanje od petog razreda, počev od naredne školske godine.

  „Novi nastavni plan doprineće unapređenju digitalne pismenosti kod dece, što je uslov za njihov uspešan društveni razvoj u globalnom okruženju i otklanjanje digitalnog i ekonomskog jaza. Sistemski pristup edukaciji o novim tehnologijama omogućiće i povećanje kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti, kao i podizanje digitalne bezbednosne kulture kod novih generacija“, istakla je Tatjana Matić.

  Ona je podsetila da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u susret uvođenju informatike kao obaveznog predmeta, sprovodi drugi po redu IT karavan, od 12. aprila do 25. maja u školama, kulturnim centrima, na fakultetima i drugim institucijama, sa prezentacijama za osnovce o korisnoj i bezbednoj upotrebi novih tehnologija, programiranju i robotici.

  Nacionalni prosvetni savet usvojio je predlog da informatika i računarstvo budu obavezni za učenike petog i šestog razreda, dok će sadržaj novog programa koji će petaci imati od jeseni, biti razmatran na sednici koja je zakazana 9. maja.

 • IT karavan krenuo iz Novog Pazara

  Objavljeno 12.04.2017. u IT karavan

  IT karavan, kampanja za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija počeo je u Novom Pazaru.

  Više od 200 učenika petih i šestih razreda osnovnih škola „Bratstvo“ i „Stefan Nemanja“, prisustvovalo je interaktivnoj prezentaciji o prednostima i opasnostima korišćenja novih tehnologija. U ime grada Novog Pazara prisutne je pozdravio dr Rifat Redžović, član kabineta gradonačelnika zadužen za obrazovanje.

  Ovom prilikom predstavnicima škola, direktoru OŠ „Bratstvo“ Dejanu Kulundžiću i nastavnici OŠ „Stefan Nemanja“ Selmi Seifović, uručeni su edukativni setovi robota, pokloni Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

  Edukativni program vodili su glumac i muzičar Bojan Ivković i psiholog i stručnjak za digitalnu komunikaciju, Ana Mirković, koji su uputili učenike na bezbedno korišćenje interneta i upotrebu informaciono komunikacionih tehnologija u obrazovanju. Nakon prezentacije, predstavnici organizacije Edulab održali su radionicu robotike za decu. 

  Učenicima je prikazan i kratak film o bezbednosti na internetu, koji je deo projekta nevladine organizacije „Forum 10“ iz Novog Pazara, koji je podržan na Javnom konkursu za programe nevladinih organizacija za razvoj informacionog društva Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. 

  „IT karavan“ predstavlјa mobilnu platformu koja promoviše prednosti i opasnosti informacionih tehnologija u okviru programa za razvoj informacionog društva, koje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi pod sloganom „Pametno i Bezbedno - Smart and Safe“.

  Prvi „IT karavan“ u 2016. godini, sproveden je u 15 gradova, kada je prezentacijama prisustvovalo preko 5000 osnovaca. U okviru ovogodišnjeg ciklusa planiran je obilazak 13 gradova: Novi Pazar, Pirot, Niš, Zaječar, Kralјevo, Užice, Čačak, Valјevo, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Pančevo i Sombor.

  Ove godine partneri Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na projektu su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, organizacija „Save the Children“ za severozapadni Balkan i kompanija „Microsoft“.

 • Zaštita dece od internet nasilja

  Objavljeno 11.04.2017. u Digitalna bezbednost

  Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i direktor organizacije „Save the Children“ za severozapadni Balkan, Andrea Žeravčić potpisale su Memorandum o saradnji koji se zasniva na principu uzajamnog dogovaranja, razumevanja i potrebe zajedničkog delovanja na unapređenju zaštite dece od nasilja putem interneta na prostoru Srbije.

  Dogovoreno je da saradnja obuhvata kreiranje strateškog dokumenta – Mapa puta za prevenciju nasilja nad decom na internetu, Republike Srbije, kao i podršku organizacije „Save the Children“, sprovođenju kampanje „IT karavan“ Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u periodu od 12. aprila do 25. maja u 13 gradova u Srbiji.

  "Suzbijanje internet nasilja nad decom je obaveza države, ali je u toj borbi neophodna saradnja sa nevladinim sektorom", istakla je ovom prilikom Tatjana Matić.

  „Od posebnog je značaja podrška i razmena iskustva sa međunarodnim organizacijama kao što je „Save the Children“, koja može doprineti primeni dobre prakse drugih zemalja kada je reč o zaštiti dece na internetu“, rekla je državni sekretar, podsetivši da je u Srbiji usvojena Uredba o bezbednosti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija, na osnovu koje je osnovan Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu.

  Direktor „Save the Children“ za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić, istakla je da je toj organizaciji značajno da učestvuje u projektu koji ima za cilj da upozna đake osnovnih škola, ali i roditelje i nastavnike sa praktičnim iskustvima o prednostima i opasnostima upotrebe novih tehnologija i interneta, podsetivši da je IT karavan u velikoj meri komplementaran sa kampanjom podizanja svesti koju „Save the Children“ sprovodi u Bosni i Hercegovini i Srbiji na temu zaštite dece od onlajn opasnosti i zloupotreba.