Дан безбедног интернета 2019: Европска комисија представила следеће кораке за повећање безбедности деце на интернету

Европска комисија је основала нову Eкспертску групу за сигурнији интернет за децу, која ће помоћи побољшању координације и сарадње између држава чланица ЕУ и предложити конкретне мере које се могу предузети како би се деца заштитила на интернету. Први састанак експертске групе биће одржан у Бриселу 6. марта 2019. године.

Група, састављена од представника држава чланица ЕУ, Исланда и Норвешке, расправља ће о бројним темама, од тога како заштитити децу од приступа неприкладним садржајима - на пример уводећи рестрикцију садржаја на основу дечијег узраста и увођењем родитељске контроле - до тога како избећи неадекватне видеове онлајн оглашавања усмерене на децу.

Освни циљ групе је да омогући размену примера добре праксе између држава чланица о томе како имплементирати неке од посебних одредби које се односе на малолетнике у постојећим правним актима. То укључује и мере за заштиту малолетника од штетног садржаја у оквиру Директиве о аудиовизуалним медијским услугама (АВМСД) и правила о обавезном пристанку родитеља за приступ подацима о деци обухваћеним Општом уредбом о заштити података (ГДПР).

„Задовољство ми је да најавим стварање експертске групе данас, на Дан безбедног интернета 2019. На овај дан, више него икада, фокусирамо се на начине за побољшање употребе дигиталних технологија, посебно међу децом и младима. Овогодишњи слоган „Заједно за бољи интернет“ је уједно и подсетник да ниједна земља или организација не може самостално деловати када је у питању безбедност на интернету. Координација и сарадња између држава чланица једнако је важна као и посао који ће оне урадити на предлагању конкретних акција”, рекла је европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел.

Савез за бољу заштиту малолетника на интернету


Заједнички рад је одувек био од кључног значаја за приступ Европске комисије безебдности на интернету. На Дан безебдног интернета 2017. формирана је Алијанса за бољу заштиту малолетника на интернету, платформа за саморегулацију, састављена од готово 40 кључних чланова, који укључују вдеће медије и ИКТ компаније и произвођаче уређаја до организација цивилног друштва и УНИЦЕФ-а. Независна студија је анализирала рад Алијансе у првих 18 месеци рада од њеног оснивања, показујући да се избор и квалитет њених чланова чини посебно ефикасним средством за решавање питања безебдности на интернету.

Комисија је објавила и резултате кампање #SaferInternet4EU о сигурности на интернету, медијској писмености и сајбер-култури, која је трајала већим делом 2018. године. Бројке показују да је у обележевању прошлогодишњег Дана безбедног интернета учествовало око 15.500 школа и скоро 10.000 организација, док је током целе године обухваћено скоро 30 милиона грађана ЕУ овом иницијативом. Том приликом им је обезбеђено 1.800 нових ресурса који се баве темама као што су лажне вести, злостављање на интернету, нарушавање приватност, груминг, сектинг и правилно понашање на интернету.