Сарадња у заштити од сексуалног злостављања деце на интернету

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету за годину и по дана од оснивања, регистровао је 84 предмета који имају елементе кривичног дела и односе се на сексуално злостављање деце, изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Приликом потписивања Споразума о сарадњи са међународном организацијом „Save the children“, она је истакла да је у питању најтежи облик угрожавања деце на интернету, наводећи и податак да је Интерполова међународна база података за сексуално искоришћавање деце (ICSE) регистровала десет хиљада случајева таквог злостављања деце путем интернeта широм света, за седам година  од покретања базе.

„Велики број оваквих случајева чак остаје непријављено или деца и родитељи обришу доказе и угасе налог на којем се десило узнемиравање. Тако преступници остају некажњени и настављају да узнемиравају и злостављају. Због тога је веома важна едукација, да и деца и одрасли знају како се поступа код злоупотреба, али пре свега ради превенције“, поручила је Матић, упозоривши да свака комуникација са непознатом особом, у којој се износе лични подаци или интима, носи са собом огроман ризик.

Државни секретар је изразила очекивање да ће активности дефинисане у Споразуму о сарадњи, који је у име организације „Save the Children“ потписала менаџер канцеларије за Србију, Дубравка Врањанац, допринети квалитету едукативне кампање Министарства, ИТ караван, као и развоју Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

Она је подсетила да поред телефонског и онлајн саветовања, едукације и пријема пријава, путем телефона 19833 и веб адресе www.pametnoibezbedno.rs, Контакт центар организује и презентације о безбедности деце на интернету широм Србије, које и сами грађани и школе могу да закажу.