Шта обавезно морате учинити како бисте заштитили своју приватност у Google Chrome претраживачу

Уколико желите безбедно да сурфујете интернетом и да спречите да неко сакупља податке о вама, примените следеће савете у вези са Google Chrome претраживачем.

Искључите ове поставке у оквиру напредних опција

Google има неколико функција уграђених у Chrome који служе како би побољшале претраживањe, али оне уједно компанији Google шаљу и податке о вама, нпр: шта претражујете, које сте веб странице посетили, да ли користите Google претраживач…

Ако не желите да делите такве податке с Google-ом, отворите подешавања а затим у категорији Приватност и безбедност искључите следеће опције:

Укључите функције Safe Browsing и Do Not Track

У категорији Приватност и безбедност постоје опције које треба укључити. Свакако то учините са опцијом Безбедно прегледање, јер она може спречити заразу злонамерним софтвером, као и отварање веб сајтова који нису безбедни. Исто важи и за опцију „Не прати“, која ће онемогућити веб сајтовима да вас прате.

Искључите или енкриптујте синхронизацију података

 

Не морате да чувате све што радите online. Уколико укључите синхронизацију, омогући ћете приступ Google-у и оним подацима који су били сачувани само код вас на рачунару. Синхронизацију можете искључити тако што ћете отворити картицу Особе, па Синхронизација и одабрати одговарајуће категорије.

Користите више уређаја одједном, па вам је синхронизација корисна? У том случају барем енкриптујте податке које синхронизујете. Потребно је да осмислите лозинку коју ћете потом унети на сваки уређај којег желите да синхронизујете. Немојте користити исту лозинку као и за ваш кориснички рачун при Google. И немојте је заборавити, јер вам у том случају Google не може помоћи да је вратите.

Искључите праћење локације

 

Chrome ће вас питати да ли дозвољавате веб сајту да прати локације. Претраживач ће чувати списак свих сајтова за које сте дали или ускратили дозволу. Наравно, можете сурфовати интернетом и ако блокирате ту функцију. Праћење локације можете искључити ако отворити Приватност и безбедност, затим Подешавање садржаја па Локација.

Немојте чувати адресе и начине плаћања

Chrome ће вам понудити могућност чувања ваше адресе, броја телефона, начина плаћања и сличних података као их не бисте морали стално изнова уносити у обрасце online. Иако би вам то олакшало живот, немојте то радити јер ризикујете да до осетљивих личних података дођу злонамерне особе што може довести до нежељених последица. Дозволу можете укинути ако отворите Аутоматско попуњавање па Адресе и друго. Чување података с кредитних картица можете онемогућити у делу где је Аутоматско попуњавање и опција Начини плаћања.

Ограничите интернет колачиће – cookies

 

Ваш претраживач чува интернет колачиће како би скратио учитавање страница или аутоматизовао одређене поступке. Сајтови их често користе како би пратили ваше понашање и прикупљене податке продавали оглашивачима, па из тог разлога њихово деловање треба ограничити.

Отворите у подешавањима Приватност и безбедност па Подешавања садржаја и затим Колачићи: Укључите Блокирај колачиће треће стране. Такође, можете укључити Задржи локалне податке само док не затворим прегледач, али имајте на уму како ћете се у том случају изнова пријављивати сваки пут кад покренете Chrome.

Промените почетни интернет претраживач

 

По почетним поставкама Chrome-ов главни интернет претраживач је Google. Можете га заменити неким другим који вас не прати уопште или барем прикупља и чува мање података о вама. Отворите у подешавањима опције за Претраживач и опције Управљај претраживачима где можете променити подразумевани претраживач али такође можете искључити Google Assistanta, ако га ваш рачунар подржава.

Извор: tportal.hr