У Србији доступна нова YouTube Kids апликација

YouTube Kids је нова апликација која даје много већу контролу над садржајем који деца гледају као и над временом које могу провести уз апликацију.

YouTube Kids је од 25. јануара доступна свим корисницима Google Play продавнице (YouTube Kids link).

Ова апликација је важна због контроле садржаја, времена које деца проводе на апликацији, претрага које деца врше и смањења садржаја који није пимерен дечијем узрасту.

Садржај који је прилагођен дечијем узрасту родитељи могу додатно прилагодити тако што ће унети предлоге за смањење и забрану гледања. Родитељи могу апликацију заштитити и лозинком, како би подешавања која су претходно унели задржали за себе. Такође, имају могућност и да ограниче време прегледа у апликацији и ако желе да се гледање настави, потребно је да унесу своју лозинку.

Када први пут инсталирају апликацију, родитељи имају могућност да креирају профиле деце, прате историју прегледа, ограниче време које дете проводи на апликацији, пријави неприкладне видео снимке, блокирају одрећене профиле и видео снимке, ограниче детету претрагу и да одобре да се изабрани садржај чешће учитава.

Апликација има у својој бази едукативне видео материјале прилагођене деци различитог узраста.

Дизајн апликације је прилагођен деци. Има крупне делове менија, лако је разумљив, али није доступан на ћирилици.

Ова апликација свакако није савршена и могуће је да ће дете ту и тамо видети и неки видео, који неће бити по укусу свих родитеља. Такође, мешаће се садржај на нашем и страним језицима и неки видео материјали неће бити у потпуности у сагласности са интересовањима детета, али је добар почетак да им се онемогући праћење на пример неких јутубера који нису поучни ни занимљиви, и других лоших садржаја на YouTube мрежи. 

Што више будете користили апликацију и помагали у оцени садржаја или његовом блокирању, наша деца ће бити безбеднија на интернету, а YouTube Kids боља апликација.

Извор: mondo.rs