IT KARAVAN

Edukacija u školama i gradovima u Srbiji

IT karavan Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je edukativna kampanja za promociju korisne, kreativne i bezbedne upotrebe informacionih tehnologija. IT karavan je nosilac platforme „Pametno&bezbedno“, koja predstavlja prednosti upotrebe interneta i novih tehnologija u obrazovanju, poslovanju i komunikacijama, ali i opasnosti koje su posledica njihove nepravilne i neusmerene upotrebe.


IT karavan 03

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i u 2018, treću godinu za redom, sprovelo je kampanju IT karavan za učenike osnovnih škola u Srbiji, njihove roditelјe i nastavnike, sa cilјem podsticanja pametnog i bezbednog korišćenja novih tehnologija. Glavni program koji čine edukativna prezentacija o bezbednosti dece na internetu, i radionice za učenike i roditelјe, predstavljen je za ukupno 26 škola, u regionalnim centrima u Srbiji od 27. februara do 27. marta 2018. Program iz Niša i Novog Pazara pratilo je još oko 800 škola putem direktnog internet prenosa, a na mapi puta IT karavana 03 bili su i Beograd, Subotica i Novi Sad. U okviru kampanje realizovane su i otvorene promocije za građane, kao i dodatne radionice za roditelјe u još šest gradova: Sečnju, Zrenjaninu, Leskovcu, Čačku, Kralјevu i Užicu.

Partneri Ministarstva su, kao i prethodnih godina, bili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija Majkrosoft, a ove godine pridružili su se i Nacionalna asocijacija roditelјa i nastavnika Srbije i Fondacija Petlјa.

Svečanim otvaranjem IT karavana 03 u Beogradu obeleženo je godinu dana rada Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji je osnovan 27. februara 2017. U prethodne dve godine IT karavan je sproveden u ukupno 28 gradova, za preko 10.500 đaka iz 32 škole u Srbiji.


IT karavan 2017.

IT karavan 02 sproveden je od 12. aprila do 25. maja, u Novom Pazaru, Pirotu, Nišu, Zaječaru, Kraljevu, Užicu, Čačku, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Pančevu i Somboru.

IT karavan 02 promovisao je robotiku i programiranje, podstičući mlade da razvijaju digitalne veštine kroz igru i zabavu, ali i da se znanjem zaštite od rizičnih situacija na internetu. Za učenike su priređene radionice robotike, kao i takmičenje u programiranju robota u istraživačkoj stanici „Petnica“.

U 2017. prezentacijama o zaštiti od digitalnog nasilja i drugih oblika zloupotrebe dece na internetu prisustvovalo je više od 5500 učenika i oko 90 nastavnika iz 17 osnovnih škola iz Srbije.


IT karavan 2016.

Prvi IT karavan sproveden je od 20. aprila do 3. juna 2016. Školskim prezentacijama prisustvovalo je 5000 učenika starijih razreda osnovnih škola, dok je na gradskim trgovima promociju ovog projekta videlo više hiljada građana.

Prvi IT karavan bio je posvećen Nikoli Tesli povodom 160 godina od njegovog rođenja, i tom prilikom organizovano je takmičenje učenika u kreativnoj upotrebi novih tehnologija - „Zahvaljujući Tesli“, na kojoj je prvu nagradu osvojila Viktorija Dragić iz Kruševca.

Na mapi puta našlo se 15 gradova u kojima procentualno ima najviše mladih uzrasta od 10 do 19 godina u odnosu na ukupan broj stanovnika: Novi Pazar, Leskovac, Vranje, Kruševac, Kraljevo, Jagodina, Požarevac, Smederevo, Vršac, Zrenjanin, Kikinda, Subotica, Sremska Mitrovica, Šabac i Loznica.


Partneri i prijatelji

Partneri i prijatelji kampanja IT karavan u 2016. i 2017. godini bili su: Minstarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, kompanija „Majkrosoft“, međunarodna organizacija „Save the Children“, Fondacija „Tijana Jurić“, Udruženje „Edulab“, Kulturni centar Novi Pazar, bioskop „Kupina“ u Nišu, tehnološki centar „Deli prostor za kreativno delovanje“, Istraživačka stanica Petnica, kragujevačko Pozorište za decu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, mađarski kulturni centar „Nepker“.


Vesti:

Evropska nedelјa kodiranja za finaliste IT karavana

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je učenicima osnovnih škola na početku radionica iz programiranja u Naučno tehnološkom parku Beograd, da nastave da unapređuju svoje digitalne veštine kako bi iskoristili sve prednosti novih tehnologija. „Sigurni smo da ćete uskoro i sami razvijati svoje ideje pomoću digitalnih tehnologija i očekujemo...

Pročitaj više