Dogovoreno potpisivanje Regionalnog sporazuma o romingu

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je na Ministarskom radnom ručku u Skoplјu dogovoreno da će Regionalni sporazum o romingu zemalјa Zapadnog Balkana, biti potpisan u aprilu, na predstojećem drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

„Republika Srbija je posvećena učešću sa drugim partnerima na Zapadnom Balkanu u pripremama za evropske integracije i jedan od važnih koraka jeste snižavanje cena rominga“, izjavila je državna sekretarka, ističući da regionalno povezivanje podstiče razvoj digitalne ekonomije i društva i doprinosi približavanju Jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

Ona je podsetila da je tekst Nacrta Sporazuma o smanjenju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, usaglašen i da definiše, između ostalog, regulisanje maloprodajnih i veleprodajnih cena.

Na skupu u Skoplјu u organizaciji Ministarstva za informaciono društvo i administraciju Republike Severne Makedonije, učestvovali su, pored srpske delegacije i predstavnika zemlјe domaćina, i ministri, državni sekretari i pomoćnici i zamenici ministara Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, kao i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.

Teme sastanka bile su osim novog regionalnog sporazuma o romingu, takođe i regionalni razvoj i istraživanje klauda, uklјučujući elektronske potpise, kao i saradnja u oblasti sajber bezbednosti. Najavlјeno je osnivanje regionalnih trening centara za informacionu bezbednost, uzimajući u obzir kapacitete zemalјa u regionu. 

Ministar informacionog društva i administracije Severne Makedonije, Damjan Mančevski, izrazio je mogućnost potpisivanja i Sporazuma o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja između Srbije i Makedonije na predstojećem Samitu u Beogradu. Sporazumom je predviđeno da kvalifikovane usluge od poverenja imaju jednako pravno dejstvo u zemlјama potpisnicama, čime se omogućava olakšano, sigurnije i masovnije elektronsko poslovanje između tih zemalјa.

Učesnici ministarskog sastanka u Skoplјu prisustvovali su i otvaranju poslovno-tehnološkog akceleratora za mlade preduzetnike i inovatore i promociji Naučno-tehnološkog parka, u Centru za tehnološki transfer i inovacije INNOFEIT. Ovom prilikom, Marija Gabriel, komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Evropske komisije, potvrdila je da očekuje da će Regionalni sporazum o romingu biti potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji se održava 4. i 5. aprila u Beogradu, ističući posvećenost Evropske komisije regionalnom povezivanju i podršci evropskim integracijama.