Lekari upozoravaju: Duštvenim mrežama profit postaje važniji od dece

Tim vrhunskih lekara, na čelu sa profesorkom Dame Sally Davies, objavio je niz saveta na temu kako društveni mediji utiču na mentalno zdravlјe dece.

Profesorka Sally sugeriše da je vreme da društvene medijske kompanije počnu sa  kontrolom svog sadržaja. Ukoliko sadržaj ne bude kontrolisan, neophodno je da države uvedu strožije zakone na tu temu.  

Priznati lekari Velike Britanije savetuju da se oformi  deo „preventivnog pristupa“ od strane zvaničnika, prateći uticaj ekrana i društvenih medija na decu i mlade.

U prilog ovom upozorenju govore i brojni primeri, jedan od njih je devojčica koja je izvršila samoubistvo sa 16 godina, njeni roditelјi su tek posle saznali da je bila član online grupe koja poziva na samoubistvo i samopovređivanje.

Vodič koji su objavili lekari sadrži smernice za roditelјe:

Lekara u izveštaju pozvaju tehnološke kompanije da:

Lekari kažu da još uvek nema dovolјno jasnih načina da se utvrdi koliko je vremena zdravstveno prihvatlјivo da deca budu na internetu, ali roditelјima se savetuje da ograniče deci vreme boravka na mreži kako bi deca ostala zdrava.

Neka istraživanja pokazuju da postoji veza između korišćenja ekrana tokom dužeg vremenskog perioda i problema sa mentalnim zdravlјem, ali nije moguće utvrditi da li vreme izaziva ove probleme.

Roditelјi se često ohrabruju da pričaju sa decom o delјenju fotografija i ličnih podataka na internetu kroz primere, ali vrlo često zaborave na to.

Šta učiniti ako je vama ili nekome koga vi poznajete potrebna pomoć

Izvor: itv.com