Međunarodni dan devojaka u IKT-u

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obeležava Međunarodni dan devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama (Dan devojaka u IKT-u) u četvrtak, 25. aprila, u Palati Srbija.

Konferenciju će svečano otvoriti predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić i državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Na konferenciji učestvuje oko 300 učenica iz 12 osnovnih škola iz Srbije, kojima će se obratiti uspešne inženjerke, programerke, izumitelјke i menadžerke iz IKT sektora, kao i influenserke i gejmerke, ali i umetnice koje će sa učenicama podeliti svoja iskustva iz IT sveta i primenu digitalnih tehnologija u svojim zanimanjima.

Učenicama će se predstaviti Marta Avramović, studentkinja softverskog inženjerstva Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, klavirski sastav LP duo, Vesna Bengin, iz Biosens centra Univerziteta u Novom Sadu, Milica Đurić Jovičić, direktorka Fonda za nauku, Ana Gavrovska sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Katarina Đorđić iz Telekoma Srbija, Jelena Savić Rapunzel, profesionalna gejmerka, Zoja Kukić, članica inicijative „Digitalna Srbija“ i suosnivačica Startita, Ivana Milenković iz udruženja „Drug nije meta“ i Katarina Anđelković iz Fondacije „Petlјa“.

Ovom prilikom biće uručene nagrade učenicama za najuspešnije video radove „Devojke u IKT-u za bolјi svet“.

Međunarodni Dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day) uspostavlјen je 2010. na inicijativu Republike Srbije, pod pokrovitelјstvom Međunarodne unije telekomunikacija (ITU). Do sada je preko 357.000 devojaka i mladih žena učestvovalo u više od 11.000 proslava u 171 zemlјi širom sveta.