Podrška za mame programerke

Projekat „Mama programira“, organizacije Centar za mame, koji se realizuje uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavljen je na konferenciji za medije u Klubu poslanika u Beogradu.

Interesovanje koje je ovaj projekat izazvao, sa skoro 800 prijava za kurseve programiranja, još jednom potvrdilo potrebu za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju žena u IT sektor, istakla je tom prilikom državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

„Prema istraživanjima u IKT-u u Srbiji žene danas uzimaju svega 18% učešća, dok je na globalnom nivou taj procenat 26, takođe daleko od željenog. Motivacija za veće uključivanje u oblast novih tehnologija, mora da počne već od ranog uzrasta, ali isto tako, potrebno je i prebroditi period nedostatka formalno obrazovanih programera, kroz neformalno obrazovanje. Naročito kada imamo u vidu nedostatak kadrova u našoj najperspektivnijoj industriji“, navela je Tatjana Matić.

Ona je podsetila da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi posebne inicijative u okviru programa za razvoj informacionog društva, koje za cilj imaju veće učešće žena u novim tehnologijama, ne samo u programerskoj delatnosti kao osnovnoj, već i kao dopuni preduzetničkom poslu, ili bilo kojem zanimanju ili interesovanju.

Državni sekretar je u okviru ovih inicijativa, pored programa obuka i prekvalifikacije žena za podizanje kompetencija u programiranju, navela i međunarodnu manifestaciju „Dan devojaka u IKT-u“, koju je Republika Srbija inicirala, koja se ove godine obeležava 27. aprila.

Projekat „Mama programira“ je prvi onlajn kurs programiranja za mame u Srbiji, i podržan je u okviru Javnog konkursa za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva u Republici Srbiji, u oblasti „obuka i prekvalifikacije žena za podizanje kompetencija u programiranju“.