Saznajte ko vas uhodi na Facebook-u

Preko društvenih mreža održavamo kontakt sa prijatelјima, porodicom i nama dragim osobama, ali one mogu da posluže i za uhođenje. Ovo se naročito odnosi na Facebook.

Osobe koje vas uhode možda na prvu i nisu tako prepoznatlјive i nemojte odmah da mislite kako se radi o osobama suprotnog pola. Nije neobično da vas uhodi osoba za koju to nikad ne biste pomislili i s kojom se uredno viđate na kafi ili na poslu.

Kako prepoznati takvu osobu? Obratite pažnju na to kako se ponaša na Facebook-u.

- Komentariše li svaki vaš status? Čak i ako ste postavili nekakav status koji ne traži nikakav komentar, osoba će lajkovati i ostaviti komentar, makar i samo u obliku smajlija.

- Lajkuje vam sve fotografije, čak i one za koje ste zaboravili da ste ih objavili pre više godina.

- Šalјe čudne poruke u svako doba dana i noći.

- Javlјa se one sekunde kad se ulogujete na Facebook.

- Pojavlјuje se među kontaktima na chat-u iako ne komunicirate s tom osobom preko chat-a.

Facebook-ov algoritam prati kako reagujemo na objave naših prijatelјa pa ako neko često posećuje naš profil, Facebook će mu lјubazno ponuditi i da stupite u kontakt. Ako s nekim tako ne komunicirate, a nalazi vam se na visokom mestu na listi lјudi koji su dostupni za chat, možda ta osoba "visi" na vašem profilu.

Dok je sve samo na pristojnom komentarisanju i slanju poruka, ne morate previše da se brinete.

Međutim, ako te poruke postanu nepristojne ili uvredlјive, uvek slikajte ekran i obavezno prijavite Nacionalnom kontakt centru 19833